20.1.13

Vergonya i indignació pel preu del raïm pel cava

VADEVI.cat | Actualitzat el 06/09/2012 a les 13:24h
Vinyes a Sant Sadurní d'Anoia amb Montserrat al fons Foto: J.P.

L'Associació de Viticultors del Penedès, la patronal que aplega 500 dels poc més de 2000 productors de raïm de l'Alt i el Baix Penedès, l'Anoia i el Garraf, ha emès un dur comunicat respecte a la postura de força que els dos grans grups cavistes mantenen enguany respecte al preu del raïm.
 
Segons l'associació, "No s’explica com és possible que en un any en què la qualitat de la collita és excel·lent i les produccions han decaigut entre un 30 i un 50%, les principals firmes compradores de raïm o bé han mantingut els mateixos preus de l’any passat com és el cas de Codorniu, que manté el preu entre 0,274 a 0,313 €/Kg, o bé han efectuat una puja ridícula de 0,018 €/Kg en el cas de Freixenet, que enguany paga de 0,253 a 0,288 €/Kg".
 
Segons fons de l'Associació "És el primer cop que els majoristes que elaboren, compren i venen vi base cava paguen millor que els dos principals cavistes". "Els elaboradors de vi base cava estan oferint augments al voltant de 0,03€/kg i situant-se en alguns casos per sobre de les marques històriques mentre, paradoxalment, aquestes es mantenen fortes pagant molt per sota dels preus de cost i posant el sector en una situació límit", diu el comunicat, que posa els següents exemples: "Isidre Pagès 0.30€/Kg, Vitalpe  0,29 €/Kg, així com Vallformosa 0,29 €/Kg (collit a mà), Berger a 0,27 €/Kg, Cellers Montserrat i Piñol entre d’altres".
 
Segons l'Associació: "L’increment és manifest a tot l'Estat, a Valdepeñas amb una puja del 57% on la varietat airen es paga de 0,29 a 0,33€/kg. En altres zones productores de Cava com Requena i Extremadura aquest ha arribat a superar els 0,32€/kg".
 
El comunicat afegeix que: "Aquest fet ens demostra una vegada més una insensibilitat manifesta per part dels grans elaboradors que han estat incapaços de valorar una collita excel·lent com és la d’aquest 2012. També falta de respecte i insolidaritat cap al sector primari, que ja fa anys que dura, però que mai ens haguéssim pensat que arribaria a aquests extrems. Una davallada de les produccions com la que estem patint aquest any representa un decrement de la rendibilitat de les explotacions agràries d’un 30-50% que en qualsevol altre sector mínimament estructurat, es repartiria per tota la cadena de producció, no recaient única i exclusivament sobre el sector primari".
 
Per als viticultors, les conseqüències que està comportant aquesta actitud són greus i no tenen marxa enrere: "En primer lloc ja s’està produint l’abandó de terrenys amb el conseqüent canvi paisatgístic de les nostres terres. No hi ha relleu generacional. Pels nostres joves no hi ha futur", i afegeix que: "Aquest fet no afecta única i exclusivament al sector primari, sinó tota la cadena econòmica que depèn directa o indirectament (tallers mecànics, etc)".
 
L’Associació, que es mostra partidària de "la unitat del sector i del diàleg" manifesta que "hem estat actius i dinàmics, hem demanat reiteradament un Pla pel Sector en el marc de la Taula Interprofessional, i encara és l’hora que ningú ens contesti".
 
Respecte a la situació general del sector del cava, més enllà del raïm, comenten que: "Veiem perplexes com dia rere dia el sector del Cava, no fa més que fer-se la competència a ell mateix, baixant a límits insospitats el valor de venda (de les ampolles) cosa que no fa més que empitjorar la situació i desprestigiar cada cop més un producte tant nostre, que tant ens identifica".
 
I es pregunten: "Fins quan durarà aquesta situació i quin és el paper que juga el Consell Regulador del Cava i la seva funcionalitat?".
 
Respecte al Consell regulador, afirmen que "Som conscients que no pot fixar preus però tot i que a la seva taula s'hi asseuen tant viticultors com elaboradors, no entenem que de la supervivència del viticultor no se’n parli".
 
I fan un últim advertiment: "El problema s’ha de resoldre a curt termini, sinó el sector s’enfonsarà de forma irreversible. Del què fem a partir d’ara en dependrà el nostre futur i el del nostre entorn".
 
http://www.naciodigital.cat/noticia/46420/vergonya/indignacio/preu/raim/cava